Jay-Z

Jay-Z е издал 13 платинени албума за 8 години, от които са се продали повече от 25 милиона копия. Той е бил номиниран и награждаван с много награди Грами, както и с музикалните награди на сп. “Билборд”, получавал е призове от Radio Music Awards and MTV Music Awards. 

Jay-Z многократно е оглавявал класациите на Билборд за: Рап изпълнител №1, Ар-енд-би изпълнител №1, Мейнстрийм изпълнител №1 и Кросоувър изпълнител №1.

Освен, че пожъна невероятен успех като изпълнител, Jay-Z има и многостранен бизнес. В концерна на рапъра са включени компаниите му: “Armadale Vodka”, “Roc-A-Fella Records”, “Roc-A-Wear” и “Roc-A-Fella Films”. Джей-Зи има още едно невероятно постижение в живота си – той е първият рапър, който стана притежател на собствена марка маратонки S. Carter, съвместно с Reebok. Примерът му бе последван от всички останали като Еminem, Nelly, 50 Cent и др. 

Той е създател на фондовете “Shawn Carter Scholarship” (фонд за набиране на стипендии за студенти, обучаващи се в университети в Бруклин), “The Annual Jay-Z Toy Drive” и “Team Roc”. Наскоро Jay-Z оглави музикалния гигант Def Jam.

Роден и отраснал в престъпния Марси Проджектс – Бруклин, Jay-Z преминава през много труден период след като баща му ги напуска. Младежът започва да се самоиздържа и да обикаля улиците и бързо си спечелва името на находчив рапър. Познат в квартала като “Джази”, той решава набързо да съкрати това наименование на “Джей-Зи” и прави всичко възможно да успее да се вклини в рап гилдията. 

Разбира се, както реалистично описва и в текстовете си, по това време той все още е дребен мошеник, който се опитва да спечели пари с една единствена цел – да постави началото на рап кариерата си. Когато амбициите му придобиват реални очертания, той взема нестандартното решение вместо да подписва договор с вече известна звукозаписна компания, да създаде своя собствена. Заедно с приятелите си Деймън Деш и Кариим “Бигс” Бърк, Jay-Z основават Roc-A-Fella Records, рискована стратегия за средностатистически изпълнител, който иска да спечели пари. Сключва договор за дистрибуция с престижната Приорити Рекърдс, след което издава дебютния си албум “Reasonable Doubt”. 

Албумът има умерен комерсиален успех; но подкрепен от златния сингъл с Фокси Браун "Ain't No Nigga" и другото силно парче с Мери Джей Блайдж “Can’t Knock the Hustle”, Jay-Z бързо си печелва име в рап гилдията. Очакванията и от критиката, и от феновете на Jay-Z са още по-големи с издаването на втория албум “In My Lifetime, Vol.1”. Отново в създаването му взема участие добре известния продуцент Ди Джей Премиер, а текстовете са лични откровения, но в продукцията, за съжаление, няма значими хит сингли и според мнозина това е голямо разочароване. Като цяло обаче албумът е солидна колекция със значими биитове и рапиране, въпреки отсъствието на запомнящ се сингъл.

Отговорът на критиките идва с “Vol. 2: Hard Knock Life”, в който Jay-Z е подкрепен от рап суперзвездите Ди Ем Екс, Туу Шорт, Джърмейн Дюпри и утвърдените продуценти Суиз, Биитс, Тимбаленд, а за още по-голяма сигурност включва и няколко радио сингли. Този албум прави истинския пробив в рап музиката, като само през първата седмица след издаването му от него са продадени над 300 000 копия. Впоследствие стотиците копия изчезват от лавиците на музикалните магазини, благодарение на силните хитове "Money Ain't a Thang", "Can I Get A...", "Hard Knock Life (Ghetto Anthem)" и "Cash, Money, Hoes". Междувременно Jay-Z е водещата фигура на турнето “Hard Knock Life” заедно с Ди Ем Екс.

През 1999 година Jay-Z подпомага издаването чрез лейбъла си на ДиДжей Клу, Бини Сиигъл и Мемфис Блиик, а следващата година идва ред и на Амил. Следват още 10 убедителни албума, винаги различни от предишната продукция и признанието от рап средите. Jay-Z обявява, че се оттегля от кариерата си на рап изпълнител. Последният успех на рап изпълнителя е колаборацията му с хардкор бандата Linkin Park. Този проект отново постави началото на нещо ново, което ще бъде повтаряно като ехо от останалата рап-гилдия.





{START_COUNTER}