Кулио

  

Световноизвестния рапър Кулио става емблематична фигура в хип-хопа в средата на 90-те. Той е един от първите изпълнители, които успешно съчетават музиката с уличния език и проблемите на черната общност.

Артис Лиън Ивей Джуниър (Кулио) е роден на 01 август, 1963г. в Лос Анжелис. Още като дете той се сблъсква с проблемите на черната общност, като става жертва на бедността и насилието в средата в която живее. Търсейки начин да добие силно влияние сред съучениците си е Кулио започва да се движи с една от местните банди. Оръжията и арогантното поведение са част от образа, който той съвсем умишлено започва да изгражда.


Музикалните изяви на Кулио датират още от колежа, където по време на един музикален конкурс някой го нарича - "Кулио Иглесиас". Така се ражда псевдонимът – "Кулио".


След множество перипетии – дребни кражби, кратък престой в затвора, наркотици и рехабилитационен център Кулио постепенно успява да се завърне към музиката. През 1991г. гостува в дебютния албум на WC и Maad Circle – "Ain't a Damn Thang Changed".


Заедно с DJ Brian "Wino" Dobbs записва дебютния си албум "It Takes a Thief", който излиза през 1994г. Сингълът "Fantastic Voyage" – рап римейк на класическото фънк парче на нашумялата през 80-те група Lakeside буквално за миг изстрелва към върха албума. Забележително е, че още с албума "It Takes a Thief", на Кулио реализира платинени продажби, а критиката и феновете са впечатлени от мекия и приятелски подход към иначе типично гангстерския хип-хоп от Западния Бряг.


Повечето от хитовете на Кулио са доста темпераментни, парчета (като се изключи, разбира се "Gangsta's Paradise", станало емблематично за рапъра). Със своите тънки плитчици стърчащи във всички посоки известния рапър става изключително популярен сред младежката аудитория на комедиините шоута –Nickelodeon.


След изключителния пробив с дебютния си албум, Кулио прави римейк на парчето на Стиви Уондър "Pastime Paradise" и го озаглавява - "Gangsta's Paradise". "Gangsta's Paradise" е едно социално ориентирано парче, за тежкия живот в гетото, музиката създава мрачна, натрапчива, но в същото време очарователна атмосфера. Песента е включена към саунтрака на филма "Опасен Ум" с участието на Мишел Пфайфър. "Gangsta's Paradise" бележи зашеметяващ успех и става първият номер едно сингъл на Кулио в чарт листите, както и първата рап песен за гетото, станала хит номер едно дори във Великобритания. Феноменалното е, че песента дори измества – "One Sweet Day" на Марайа Кери и Бойс Ту Мен от първото място в топ листите и става номер едно сингъл на 1995г.


Към успехите на Кулио се добавя и награда Грами за Най-добро Соло Рап Изпълнение.
Тройно платиненеият албум "Gangsta's Paradisе" продължава да бълва хит след хит, като парчетата "1, 2, 3, 4 (Sumpin' New)" и "Too Hot", които влизат в Топ 10 класацията през 1996.


Най-новият албум на Кулио "El Cool Magnifico" излиза на музикалния пазар през октомври 2002г., като това бележи неговото завръщане на хип-хоп сцената.


Дискография 
Fantastic Voyage: The Greatest Hits (2001)Албум 
My Soul (1997)Албум 
Gangsta's Paradise (1995)Албум 
It Takes a Thief (1994)Албум 




{START_COUNTER}